Română      Русскии      English

 

 

 

 

 

 

Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității
și Capacității de Muncă

 
Prima pagină  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Ședință cu părinții (a 3-ea ședință) în cadrul proiectului SOIR-Elaborarea Petiției pentru Guvernul RM.
Publicat: 21.05.2015   

În rezultatul activităților întreprinse pe parcursul etapei precedente de fortificare a grupului de părinți pentru promovarea serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie pentru copilul cu tulburări de dezvoltare sau risc sporit (ITC) s-a propus de a elabora o petiție către organele de decizie: Guvern, Ministerele de resort, CNAM.

Ținând cont de această propunere, pe parcursul perioadei de raportare a avut loc conlucrarea cu un grup de părinți beneficiari ai centrului „Voinicel” pentru a elabora un prim draft al petiției, adresate factorilor de decizie.

Totodată, coordonatorul activității a elaborat un raport despre regulile de elaborare și modelele unui astfel de document – petiție .

Pe data de 20.05 2015, 15.00 a avut loc o ședință, la care au luat parte 19 părinți mai activi și care au dat acordul să participe la elaborarea.

Sedința a fost moderata de către Ala Cojocaru, la sedință a luat parte activă coordonatorul de proiect Ecaterina Gincota.

După prezentarea raportului a fost propus pentru analiză un prim draft al petiției, elaborat de un grup mai resptâns de părinți, coordonat de Ala Cojocaru. Părinții au discutat foarte activ și au dat propuneri concrete pentru elaborare draftului final al petiției. Toate propunerile au fost stenografiate și se vor lua în considerare la elaborare documentului final.

Astfel, a fost discutat conținutul petiției, s-a decis cui va fi adresată petiția. Părinții au propus de a adresa petiția nu numai Guvernului, Ministerului Sănătății și CNAM, dar și Ministerului Muncii, protecției Sociale și Familiei, Ministerului Educației si Ministerului de finanțe, toate ministerele fiind implicate în avizarea Regulamentului Cadru al Serviciului de Intervenție Timpurie în copilărie.

S-a decis la fel ca petiția să fie expediată atât prin poștă, precum și prin lădița pentru petiții a fiecărei instituții.

Unul dintre părinți a dat acordul să fie persoana de contact din partea grupului de părinți semnatari. S-a decis și modalitate de colectare a semnăturilor de la părinți (Gortolomei Viorel).

Mai mulți dintre părinți au venit din nou cu propuneri de promovare a SIT, care vor fi utilizate în continuarea proiectului.

Un părinte „cu experiență” în scrierea de petiții către organele de stat a (Aliona D.) și-a împărtășit experiența  privind modalitatea de scriere și expediere a petiției, dar și a rezultatelor obținute în urma acestei acțiuni.

Totodată, părinții au avut timp să comunice pe teme cotidiene de creștere și îngrijire a copiilor cu nevoi speciale, au împărtășit experiențe pozitive și negative de depășire a situațiilor de stres, de stigmatizare etc.

În final, s-a propus că pentru ședința următoare vor fi introduse toate redactările propuse, se va elabora varianta finală a petiției și după expedierea prin email către grupul de lucru se va lua decizia de aprobare finală a conținutului și de start a procedurii de colectare a semnăturilor.

Materiale ataşate
voinicel_petitie_6847280.doc
doc, 36 KB

Accesări: 1700Noutăţi și evenimente

Publicat: 14.03.2019   
Odată cu aprobarea Regulamentului Intervenției Timpurii în Copilărie (30.06.2016) și startul implementării acestui serviciu nou în sistemul medico-social din RM, a devenit clar, că un sistem de ITC viabil nu poate exista fără un sistem de instruire a specialiștilor din domeniu.
Citeşte mai mult...
Publicat: 07.03.2019   
Centrul de Intervenție Precoce VOINICEL, cu suportul UNICEF Moldova, în cadrul parteneriatului cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM, continuând procesul de dezvoltare a serviciilor de Intervenție Timpurie pentru copilul cu dizabilităţi la nivel național, a organizat la 1 martie 2019 masa rotundă „Provocări și perspective în cooperarea dezvoltatorilor Serviciului medico-social de Intervenție Timpurie în Copilărie în regiunile Republicii Moldova”.
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2019   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.02.2019   
Maladii genetice rare - instrument de facilitare a diagnosticării
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.07.2018   
Concurs experti UNICEF
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.07.2018   
Concurs Instruiri UNICEF
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.03.2018   
O inițiativă frumoasă a partenerilor noștri CCF/ HHC Moldova - Rostul Postului, în scopul dezvoltării serviciilor de intervenție timpurie pentru copii - discuții în direct la emisiunea Observator TVR-Moldova cu Ecaterina Gincota Bufteac și Ana Tomulescu!
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.03.2018   
Toți copiii, cu sau fără dizabilități / tulburări de dezvoltare, evoluează prin interacțiunile lor cu părinții și cu persoanele îngrijitoare prin experiențele și oportunitățile create pentru învățare. În acest context, trebuie de subliniat faptul că o condiție esențială pentru o bună dezvoltare a copilului o constituie nivelul capacităților parentale și al celor de îngrijire ale părinților și ale persoanelor-cheie din anturajul copilului, care pot oferi aceste oportunități și experiențe. Inițial, intervenția timpurie în copilărie era limitată la furnizarea serviciilor pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora.
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2018   
Semnează petiția pentru creșterea ponderii finanțării din cadrul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a serviciilor de intervenție timpurie (Citește petiția atașată si semnează online)
Citeşte mai mult...
Publicat: 25.02.2018   
Familia lui Ion* sa adresat la Voinicel când vârsta acestuia era de 11 luni. Centrul Voinicel era primul centru la care sa început recuperarea copilului. Ion a reușit să se adapteze repede si anturajul centrului părea obișnuit pentru el și părinți. După prima consultație părinții au avut multe întrebări despre diagnostic, metode de recuperare si prognoza (atât de des subiect abordat). A fost efectuate testările, după care părinții au început a primi răspunsuri la unele din întrebările ce îi preocupau.
Citeşte mai mult...
Publicat: 29.01.2018   
Ocrotirea de către stat şi societate a copilului, familiei şi maternității constituie în Moldova o preocupare politică, socială şi economică de prim ordin. Constatăm, însă, că aceasta deocamdată rămâne a fi doar o declarație cu multiple provocări și probleme.
Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Contam pe generozitatea ta! Azi poți dona 2% din impozitul tău pe venit pentru a susține serviciul de Intervenție Timpurie VOINICEL!
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.12.2017   
Proiectul „Advocacy pentru asigurarea finanțării de stat pentru serviciile de intervenție timpurie prestate de CIP „Voinicel” și alte instituții”, care a luat start în octombrie 2017, a dat un nou imbold relațiilor de colaborare dintre Centrul „Voinicel” și mai multe instutuții din republică, care, actualmente, prestează servicii de reabilitate sau de sănătate copiilor cu dizabilităţi, însă sunt gata să implementeze în următorii ani servicii de intervenție timpurie.
Citeşte mai mult...
Publicat: 27.11.2017   
Cititorii noștril – profesioniști din diferite domenii de activitate, conexe cu sănătatea copilului și problemele copilului cu nevoi speciale, de-a lungul anilor au primit în dar circa 200 mii de exemplare de ghiduri cu subiectul Intervenția Timpurie în Copilărie. Suntem siguri că acest fapt a avut un impact considerabil în sensibilizarea opiniei publice și schimbarea viziunilor privind suportul necesar acestor familii.
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.11.2017   
În data de 15 noiembrie 2017 a avut loc masa rotundă de lansare a proiectului „Advocacy pentru asigurarea finanțării de stat pentru serviciile de intervenție timpurie prestate de CIP „Voinicel” implementat de Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”, în parteneriat cu FHI 360 Moldova.
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.11.2017   
Aici puteti descarca materialele informative pe 10 tematici diferite cu privire la dezvoltarea copilului utile si importante pentru a asigura o creștere armonioasa a copilului. Deasemenea materialele vă pot fi utile indiferent dacă sunteți părinte sau un profesionist. Prezentele materiale au fost elaborate în cadrul Proiectului ,,Îmbunătățirea managementului si detectării timpurii a tulburărilor de dezvoltare la copii din Republica Moldova implementat de Centru de Intervenție Precoce Voinicel cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC).
Citeşte mai mult...
Publicat: 31.10.2017   
Centrul de Intervenție Precoce ,,Voinicel’’, în parteneriat cu Fhi 360 Moldova, au lansat începând cu luna octombrie a anului 2017 proiectul ,,Advocacy pentru asigurarea finanțării de stat pentru serviciile de intervenție timpurie prestate de CIP ,,Voinicel’’ și alte instituții, care are scopul de a promova intervenția timpurie la nivel național, și consolidarea capacităților de advocacy ale părinților, beneficiarii CIP ,,Voinicel’’.
Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2017   
Evoluția și dezvoltarea intervenției timpurii va fi discutată în cadrul conferinței naţionale „Progrese și perspective de implementare a Serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie în Republica Moldova”, care va avea loc marţi, 13 iunie, la Chişinău.
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.03.2017   
Pe data,15 martie 2017, a luat start un ciclu de instruiri a medicilor de familie si asistentilor medicali de familie in identificarea timpurie a tulburarilor de dezvoltare in copilarie.
Citeşte mai mult...
Publicat: 23.02.2017   
DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE INTERVENȚIE TIMPURIE LA NIVEL NAȚIONAL- este scopul instruirilor, care au loc în perioada 21-24 februarie 2017 la Centrul „Voinicel”.
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 38

14.03.2019
PRIMUL CURRICULUM în Intervenția Timpurie în Copilărie în MOLDOVA
07.03.2019
Doar împreună mișcăm lucrurile din loc
21.02.2019
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Centrul de Intervenție Precoce „VOINICEL”

Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te