Română      Русскии      English

 

 

 

 

 

 

Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității
și Capacității de Muncă

 
Prima pagină  »  Noutăţi și evenimente
Noutăţi și evenimente
Rolul părinților în promovarea și protecția drepturilor copiilor cu dizabilități
Publicat: 29.01.2018   

Ocrotirea de către stat şi societate a copilului, familiei şi maternității constituie în Moldova o preocupare politică, socială şi economică de prim ordin. Constatăm, însă, că aceasta deocamdată rămâne a fi doar o declarație cu multiple provocări și probleme.

Materiale ataşate
rolul_parintilor_in_promovarea_si_protectia_drepturilor_copiilor_cu_dizabilitati_3638019.pdf
pdf, 149 KB

Accesări: 718Noutăţi și evenimente

Publicat: 14.03.2019   
Odată cu aprobarea Regulamentului Intervenției Timpurii în Copilărie (30.06.2016) și startul implementării acestui serviciu nou în sistemul medico-social din RM, a devenit clar, că un sistem de ITC viabil nu poate exista fără un sistem de instruire a specialiștilor din domeniu.
Citeşte mai mult...
Publicat: 07.03.2019   
Centrul de Intervenție Precoce VOINICEL, cu suportul UNICEF Moldova, în cadrul parteneriatului cu Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale al RM, continuând procesul de dezvoltare a serviciilor de Intervenție Timpurie pentru copilul cu dizabilităţi la nivel național, a organizat la 1 martie 2019 masa rotundă „Provocări și perspective în cooperarea dezvoltatorilor Serviciului medico-social de Intervenție Timpurie în Copilărie în regiunile Republicii Moldova”.
Citeşte mai mult...
Publicat: 21.02.2019   
Citeşte mai mult...
Publicat: 11.02.2019   
Maladii genetice rare - instrument de facilitare a diagnosticării
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.07.2018   
Concurs experti UNICEF
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.07.2018   
Concurs Instruiri UNICEF
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.03.2018   
O inițiativă frumoasă a partenerilor noștri CCF/ HHC Moldova - Rostul Postului, în scopul dezvoltării serviciilor de intervenție timpurie pentru copii - discuții în direct la emisiunea Observator TVR-Moldova cu Ecaterina Gincota Bufteac și Ana Tomulescu!
Citeşte mai mult...
Publicat: 19.03.2018   
Toți copiii, cu sau fără dizabilități / tulburări de dezvoltare, evoluează prin interacțiunile lor cu părinții și cu persoanele îngrijitoare prin experiențele și oportunitățile create pentru învățare. În acest context, trebuie de subliniat faptul că o condiție esențială pentru o bună dezvoltare a copilului o constituie nivelul capacităților parentale și al celor de îngrijire ale părinților și ale persoanelor-cheie din anturajul copilului, care pot oferi aceste oportunități și experiențe. Inițial, intervenția timpurie în copilărie era limitată la furnizarea serviciilor pentru copiii cu dizabilități și familiile acestora.
Citeşte mai mult...
Publicat: 26.02.2018   
Semnează petiția pentru creșterea ponderii finanțării din cadrul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală a serviciilor de intervenție timpurie (Citește petiția atașată si semnează online)
Citeşte mai mult...
Publicat: 25.02.2018   
Familia lui Ion* sa adresat la Voinicel când vârsta acestuia era de 11 luni. Centrul Voinicel era primul centru la care sa început recuperarea copilului. Ion a reușit să se adapteze repede si anturajul centrului părea obișnuit pentru el și părinți. După prima consultație părinții au avut multe întrebări despre diagnostic, metode de recuperare si prognoza (atât de des subiect abordat). A fost efectuate testările, după care părinții au început a primi răspunsuri la unele din întrebările ce îi preocupau.
Citeşte mai mult...
Publicat: 15.01.2018   
Contam pe generozitatea ta! Azi poți dona 2% din impozitul tău pe venit pentru a susține serviciul de Intervenție Timpurie VOINICEL!
Citeşte mai mult...
Publicat: 04.12.2017   
Proiectul „Advocacy pentru asigurarea finanțării de stat pentru serviciile de intervenție timpurie prestate de CIP „Voinicel” și alte instituții”, care a luat start în octombrie 2017, a dat un nou imbold relațiilor de colaborare dintre Centrul „Voinicel” și mai multe instutuții din republică, care, actualmente, prestează servicii de reabilitate sau de sănătate copiilor cu dizabilităţi, însă sunt gata să implementeze în următorii ani servicii de intervenție timpurie.
Citeşte mai mult...
Publicat: 27.11.2017   
Cititorii noștril – profesioniști din diferite domenii de activitate, conexe cu sănătatea copilului și problemele copilului cu nevoi speciale, de-a lungul anilor au primit în dar circa 200 mii de exemplare de ghiduri cu subiectul Intervenția Timpurie în Copilărie. Suntem siguri că acest fapt a avut un impact considerabil în sensibilizarea opiniei publice și schimbarea viziunilor privind suportul necesar acestor familii.
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.11.2017   
În data de 15 noiembrie 2017 a avut loc masa rotundă de lansare a proiectului „Advocacy pentru asigurarea finanțării de stat pentru serviciile de intervenție timpurie prestate de CIP „Voinicel” implementat de Centrul de Intervenție Precoce „Voinicel”, în parteneriat cu FHI 360 Moldova.
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.11.2017   
Aici puteti descarca materialele informative pe 10 tematici diferite cu privire la dezvoltarea copilului utile si importante pentru a asigura o creștere armonioasa a copilului. Deasemenea materialele vă pot fi utile indiferent dacă sunteți părinte sau un profesionist. Prezentele materiale au fost elaborate în cadrul Proiectului ,,Îmbunătățirea managementului si detectării timpurii a tulburărilor de dezvoltare la copii din Republica Moldova implementat de Centru de Intervenție Precoce Voinicel cu suportul Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare si Cooperare (SDC).
Citeşte mai mult...
Publicat: 31.10.2017   
Centrul de Intervenție Precoce ,,Voinicel’’, în parteneriat cu Fhi 360 Moldova, au lansat începând cu luna octombrie a anului 2017 proiectul ,,Advocacy pentru asigurarea finanțării de stat pentru serviciile de intervenție timpurie prestate de CIP ,,Voinicel’’ și alte instituții, care are scopul de a promova intervenția timpurie la nivel național, și consolidarea capacităților de advocacy ale părinților, beneficiarii CIP ,,Voinicel’’.
Citeşte mai mult...
Publicat: 31.05.2017   
Evoluția și dezvoltarea intervenției timpurii va fi discutată în cadrul conferinței naţionale „Progrese și perspective de implementare a Serviciului de Intervenție Timpurie în Copilărie în Republica Moldova”, care va avea loc marţi, 13 iunie, la Chişinău.
Citeşte mai mult...
Publicat: 22.03.2017   
Pe data,15 martie 2017, a luat start un ciclu de instruiri a medicilor de familie si asistentilor medicali de familie in identificarea timpurie a tulburarilor de dezvoltare in copilarie.
Citeşte mai mult...
Publicat: 23.02.2017   
DEZVOLTAREA SERVICIILOR DE INTERVENȚIE TIMPURIE LA NIVEL NAȚIONAL- este scopul instruirilor, care au loc în perioada 21-24 februarie 2017 la Centrul „Voinicel”.
Citeşte mai mult...
Publicat: 18.02.2017   
Autismul este o boala ce poate afecta comportamentul unui copil, modul in care acesta gandeste, comunica si interactioneaza cu ceilalti.
Citeşte mai mult...

1 - 20 din 38

14.03.2019
PRIMUL CURRICULUM în Intervenția Timpurie în Copilărie în MOLDOVA
07.03.2019
Doar împreună mișcăm lucrurile din loc
21.02.2019
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Centrul de Intervenție Precoce „VOINICEL”

Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te