Română      Русскии      English

 

 

 

 

 

 

Consiliul Național pentru Determinarea Dizabilității
și Capacității de Muncă

 
Prima pagină  »  Informații utile
Informații utile
Boala celiacă la copii cu sindromul Down

Ritmul de creştere a copiilor cu sindrom Down (SD) este mai lent comparativ cu copiii majoritari. Viteza de creştere a acestor copii variază în funcţie de vârstă.

Ritmul de creştere a copiilor cu sindrom Down (SD) este mai lent comparativ cu copiii majoritari. Viteza de creştere a acestor copii variază în funcţie de vârstă. Astfel, spre vârsta de 6 ani un copil cu SD este aproximativ cu 10-12 cm mai jos de statură decât semenii săi. În perioada de preadolescenţă şi adolescenţă tempoul de creştere practic nu diferă de cel normal. Talia medie a unui tânăr cu SD este în jur de 154-160 cm, iar a unei domnişoare – 150-154 cm. Atunci când copilul cu SD are un evident retard de creştere, este necesar de a exclude prezenţa intoleranţei la gluten – numită boala celiacă (BC).

BC reprezintă o intoleranţă imunologic mediată a proteinei gliadină (gluten) şi altor proteine înrudite.

De regulă, la bolnavii cu BC există predispoziţie ereditară către o sensibilitate sporită a intestinului subţire.

Studiile efectuate în ţările Europei indică variaţii ale incidenţei BC la copiii cu SD între 7-16%. Cercetătorii americani numesc indici ce oscilează la cei cu SD între 4-7%, comparativ cu incidenţa în populaţia generală de 1–2%.

Semnele bolii apar, de regulă, odată cu iniţierea ingestiei alimentelor din cereale (grâu, secară, orz), aproximativ la 6-24 luni  de viaţă. Glutenul prezent în aceste alimente declanşează leziuni la nivelul intestinului subţire, unde are loc absorbţia substanţelor nutritive din alimente. Cu timpul, intestinul subţire devine incapabil de a absoarbe apa şi nutrienţii, ceea ce provoacă apariţia semnelor bolii: anorexie; balonare abdominală; disconfort; dureri abdominale; scaun diareic, apos, frecvent sau cronic; vome; anemie; scădere în greutate; etc.

După vârsta de doi ani, în majoritatea cazurilor, boala se manifestă prin semne nespecifice: diaree intermitentă, dureri abdominale recurente, tulburări uşoare de creştere, constipaţie.

Copiii cu SD, care dezvoltă BC pot avea doar câteva simptome din cele descrise. La ei, deseori, boala poate decurge ascuns (asimptomatic).

De ce trebuie sa fim neliniştiţi în cazul, când boala decurge asimptomatic? BC netratată poate fi cauza retardului de creştere a copilului. La fel, a fost observat faptul, că lipsa tratamentului specific poate,  în perioada de adult, duce la dezvoltarea unuia din tipurile de cancer intestinal, numit limfom.

 Pentru diagnosticarea bolii sunt necesare o serie de teste imunologice precum şi biopsia intestinală. Însă, nu fiecare copil cu SD necesită biopsie. Există teste imunologice ajutătoare, care pot fi efectuate utilizând sângele pacientului. Rezultatul pozitiv al acestor teste indică necesitatea efectuării biopsiei. În caz de BC, la biopsia intestinului subţire se depistează modificări caracteristice acestei afecţiuni.

Endoscopia cu utilizarea unei capsule speciale, care se înghite şi apoi se studiază, spre regret, nu este accesibilă la noi în ţară.

Un test ajutător poate fi ultrasonografia organelor interne. La ultrasonografie poate fi depistat un aspect neobişnuit al intestinului subţire: prezenţa lichidului liber, peristaltica sporită a intestinului. Pentru diagnosticarea neoplasmelor ultrasonografia este destul de sugestivă. 

Tratamentul BC este simplu, dar totodată, foarte dificil şi constă în respectarea unei diete agliadinice (fără gluten) pe parcursul întregii vieţi.

Se interzice strict a folosi produsele din cereale: grâul, ovăzul, orzul, secara (făinoasele, pastele, pâinea).

Se permite a utiliza orezul, hrişca, mălaiul, soia, meiul, tapioca, sorgul. Pot fi utilizate pastele din orez, cartoful, legumele şi fructele proaspete, lactatele, inclusiv untul, peştele şi carnea proaspete, preparate preferabil prin fierbere sau înăbuşire, ouăle, zahărul, ciocolata neagră.

Este necesar a verifica strict toate produsele ingerate, deoarece multe din acestea, ca de exemplu: legumele marinate, băuturile cu conţinut de cereale (cvasul, berea), semifabricatele, mezelurile, unele conserve, dulciuri, aromatizanţi, condimente conţin urme de glutenă şi sunt strict interzise persoanelor cu BC.

Frecvent apare necesitatea de a introduce suplimente de vitamine şi unele minerale, a căror absorbţie din intestin suferă în BC (în special fier, calciu, acid folic, grupul vitaminelor B).

De regulă, starea pacienţilor se ameliorează în două săptămâni după trecerea la dieta aglutenică, iar semnele de afectare a intestinului în câteva luni sau ani.

Reţineţi! Numai respectarea strictă a dietei şi monitorizarea medicală sistematică pot asigura o stare satisfăcătoare a persoanelor cu boală celiacă.

 
Informații utile

In ultima vreme, ați auzit din ce in ce mai des vorbindu-se despre autism. Poate ca nu cunoașteți, cu lux de amănunte, ce se ascunde in spatele acestui cuvant dar, cu siguranța, deja știți ca este vorba despre o afectiune.
Citeşte mai mult...
Citeşte mai mult...
Termenul “Disabiităţi profunde multiple (DPM)» se referă la copiii cu o tulburări intelectuale profunde şi o dereglări motorii severe sau profunde, o deseori asociate cu probleme senzoriale
Citeşte mai mult...
Clasificarea MACS este pe larg folosită de către specialiștii în kinetoterapie precum și de către terapeuții ocupaționali din toată lumea. MACS ne permite să determinăm nivelul de implicare a ambelor măini în activitățifapt ce ne permite să stabilim sarcinile individuale de reabilitare.
Citeşte mai mult...
Cauzele de bază ce condiţionează apariţia insuficienţelor motorii la copii cu Sindromul Down (SD) sunt reprezentate de hipotonia musculară, dezvoltarea abnormală a reflexelor, afectarea echilibrului precum şi, adaosul supraponderal.
Citeşte mai mult...
Dezvoltarea patologică a funcţiei motorii poate fi cauzată de probleme ale dezvoltării intrauterine, traume la naştere, dereglări cromosomiale, maladii grave, accidente. Copiii cu diferite patologii pot avea dereglări motorii asemănătoare.
Citeşte mai mult...
Stadiile de adaptare a familiei copilului cu dizabilități. Şocul iniţial - părinţii trăiesc o stare de confuzie, mâhnire şi îngrijorare. Când informaţia despre diagnostic este oferită furia şi dezorganizarea familiei sporeşte.
Citeşte mai mult...
Kinetoterapeutul este un membru important al echipei interdisciplinare. Dezvoltarea motorie a copilului este obiectivul ţinta al specialistului în terapie fizică.
Citeşte mai mult...
Activitatea specialistului în kinetoterapie începe cu evaluarea complexă a funcției motorii fine și grosiere a copilului, cu colectarea anamnezei precum și completarea formularelor necesare.
Citeşte mai mult...
Nici una dintre metodele menţionate mai jos nu pot soluţiona de sine stătător toate problemele copilului cu disabilităţi motorii, dar, utilizate în complex, prezintă importanţa în abilitarea copilului cu nevoi speciale.
Citeşte mai mult...
Sistemul de clasificare a funcţiei motorii grosiere (Gross Motor Function Classification System) este bazat pe aprecierea mişcărilor active de sine stătătoare, în special a abilităţii de a şedea (controlul trunchiului) şi a merge.
Citeşte mai mult...
Scleroza tuberoasă reprezintă o afecţiune multisistemică genetică caracterizată prin hamartoame răspândite în diverse organe inclusiv creier, cord, piele, rinichi, plămâni şi ficat.
Citeşte mai mult...
Clasificarea internaţională a funcţionării, dizabilităţii şi sănătăţii, versiunea pentru copil şi adolescent (CIF-CA) poate fi folosită nu numai pentru a descrie şi a compara sănătatea populaţiilor în plan mondial, a dezvolta un limbaj semantic comun între toate sectoarele preocupate de sănătatea omului dar poate avea şi o serie de aplicaţii practice.
Citeşte mai mult...
Una din problemele ortopedice frecvent întâlnite la copiii cu sindrom Down (SD) este instabilitatea atlantooccipitală IAA.
Citeşte mai mult...

14.03.2019
PRIMUL CURRICULUM în Intervenția Timpurie în Copilărie în MOLDOVA
07.03.2019
Doar împreună mișcăm lucrurile din loc
21.02.2019
Direcționează 2% din impozitul tău pe venit către Centrul de Intervenție Precoce „VOINICEL”

Utilizator (Email)
ParolăAi uitat parola?
Înregistrează-te